Тайминг Адванс Процесор ТАР 01

Тайминг Адванс Процесор ТАР 01

taiming advans procesor 001

Тайминг Адванс Процесор за VW-AUDI със датчик на Хол

• Както е известно двигателите с искрово запалване на горивото, са проектирани да работят с бензин с определено октаново число. Моментът на подаване на искрата зависи от много параметри и те основно са обороти на двигателя, натоварване, качество на изгаряне на горивото и т.н. Сравнително по-новите автомобили са снабдени с компютър ЕКУ, който има грижата да следи всичките или някои от тези параметри и да изчислява оптималния момент на подаване на искрата. По-старите автомобили имат само вакуум регулатор или октан коректор за фиксирани типове бензини. Така или иначе, във всички случаи производителят не е предвидил използването на алтернативно гориво като газ или метан. Октановото число на газта или LPG Liquefied Petroleum Gas е от 100 до 105 октана и зависи от съотношенито на основните и съставки пропан и бутан. Високото октаново число обуславя по-бавното горене на газта спрямо бензина в горивната камера, това поражда и необходимоста от корекция на момента на запалването на сместа при работа на газ. Поради неоптимизацията си за работа с газ, газифицираните автомобили имат определено по-ниски параметри на газ отколкото на бензин.

• Някои двигатели и почти всички на по-старите автомобили, позволяват да се коригира ъгълът на предварение (моментът на подаване на искрата) чрез завъртане на “делкото”. Това дава известен по-добър резултат, но влошава стартирането на двигателя (палене), особено в студено време. Освен това, този метод не е оптимален, понеже само е добавен константен ъгъл на предварение. За по-новите автомобили този частичен подход е невъзможен - просто няма лесен начин да се правят корекции в компютъра. Тъй като алтернативното гориво пропан-бутан е преди всичко с по-високо октаново число, то гори по-бавно и следователно има нужда от повече време за горене спрямо бензина. Това обуславя необходимоста от Тайминг Адванс Процесор или динамичен коректор на ъгъла на запалването по време на работа на двигателя на газ.

 

• Преди монтирането на устройството, двигателят на автомобила е желателно да бъде настроен, както производителят го е направил. Някои собственици на Жигули и Самара, както и на някои автомобили като Skoda “бутат” “аванса” напред, карат на газ и палят трудно. Именно в такива ситуации собствениците на автомобили при които е извършена такава настройка, е необходимо да върнат заводските си настройки за бензин. За автомобилите с компютърно управление, това е факт и собственика няма как да промени настройките.

• Ефекта от Адванс Процесора По-доброто изгаряне на сместа довежда до повишаване на мощността и устойчивоста на двигателя на натоварване, намалява разхода на гориво без да се правят никакви реглажи по изпарителя. Мощноста на двигателя се повишава 5-10 процента, консумацията на гориво пада 5-10 процента, автомобилът ускорява по-добре, товарната характеристика на двигателя се променя към по твърда, което означава по дълги скорости. Устройството се самоблокира по време на стартиране на двигателя. По-този начин се постига стабилно и сигурно запалване, защото не се изменя предварението по време на запалване.

• Стартирането на двигателя на бензин става както е предписано от завода, производител на автомобила. При палене на газ Адванс Процесора осигурява още по-меко и стабилно “палене”.

• Устройството може да се монтира на всички автомобили които притежават датчик на Хол, това означава на практика по голямата част от автомобилите в страната. За VAG VW-AUDI -автомобилите или подобните на тях като по-новите LADA.- САМАРА или НИВА.

• Настройката на предварението което въвежда адванс процесора в режим ГАЗ на двигателя, се извършва посредством 4-битов pis-ключ по схемата в Таблица 1 по долу, като всеки от ключовете със съответната номерация се установи в положение Горе или Долу , най-удобно е да се използва върха на химикалката за да се установят ключетата. Положение включено е когато е нагоре към ''ON''. Възможно е да се реализира предварение от 1.5 до 19 градуса, спрямо заводското предварение на автомобила. Можем да пресметнем предварението по време на работа на ГАЗ на двигателя така Пред.текущо = Пред.заводско + Пред.адванс процесор с едно уточнение че Пред.адванс процесор=F(min-1) предварението внасяно от адванс процесора е функция от оборотите на двигателя.
Избора на оптимално предварение на ГАЗ е специфичен за всеки автомобил, и зависи от характеристиките на двигателя, от опитно събрани данни предварението поставено на Адванс Процесора варира от 2.5 до 7.5 градуса. При по-големи предварения поставени на АП, от необходимите в конкретен случай, е възможно да възникнат сътресения и нестабилност в работата на двигателя. С други думи казано предварението внасяно от ТАП се определя като сума от коефициентите съответстващи на ключетата които са в положение включено ''Горе'' или ''ON''. ключе с номер 1 внася предварение 10, ключе с номер 2 внася предварение 5, ключе с номер 3 внася предварение 2.5 и ключе с номер 4 внася предварение 1.5

Например, ако е необходимо предварението внесено от ТАП да бъде 7.5 то е достатъчно да се уверим че сме включили ключета с номера 2 и 3, а ключета с номера 1 и 4 сме изключили.

• Зададеният ъгъл на предварение е максималният ъгъл с който устройството ще измести предварението при достигане на 2500 до 4000 min-1 на двигателя, или с други думи по време на стартиране на двигателя у-вото внася ъгъл на изпреварване 0 на тихите обороти предварението започва да расте, при средните е достигало зададеният от ключетата ъгъл, и към високите обороти започва да намалява пак към 0 при над 6000 min-1 ъгъла е реално 0. Този принцип на действие се налага най-малко от два факта1-во. при високите обороти 5500min-1 времето за заряд на високоволтовата бобина е крайно малко, авансаизпреварването в този случай ''краде'' от времето за заряда на бобината, ако се прекали бобината няма да се зареди достатъчно и ще пропуска изкри, това ще влоши работата на мотора и повиши разхода на гориво. 2-ро. при стартиране мотора пали по-добре без предварение, а в повечето случаи той е запалил вече на бензин, ако рязко изменим ъгъла на изпреварване в този граничен момент стартирането на двг. може да предизвикаме детонации и нестабилно запалване при студен мотор.

• Схемата на свързване на устройството показана по долу, е разработена конкретно за автомобили VAG VW-AUDI със датчик на Хол в делкото и комутатор на бобината разположен извън делкото, за останалите автомобили също със датчик на Хол в делкото и комутатор на бобината разположен извън делкото разликата в схемата на монтаж ще бъде във цвета и разположението на сигналният кабел излизащ от делкото.

• Адванс Процесора е снабден с превключвател намиращ се на предния панел на кутийката, чрез който може да се възстанови оригиналната схема на свързване на запалването както е било преди монтирането на Адванс Процесора. Изолиране на работата на изделието с този превключвател е предвидено с цел да се използва при настройка и проверка на двигателя със стендова и диагностична апаратура, аварийно изключване на ТАП и възможност на водача на автомобила да контролира разхода на гориво в различните режими.

• Начина на монтаж при VW-AUDI с датчик на Хол е следният Необходимо е да се дислоцира куплунга на делкото показан по долу, внимателно се огледа и при необходимост се разбандажира. Средният кабел излизащ от куплунга се прекъсва на подходящо место което трябва да е удобно за свързване на проводниците с тези на ТАП. Частта от средният кабел излизаща от делкото се свързва с кабела “ВХОД” на ТАП, а другата част от прекъснатият кабел се свързва с кабела “ИЗХОД” на ТАП. Кабелите и свръзките се изолират с PVC бандажна лента добре. Кабела “МАСА” на ТАП се свързва добре към масата на автомобила много е важно да бъде добре свързан. Кабела “+12V БОБИНА Б+ или КОНТАКТ” е необходимо да се свърже към извод в автомобила на който има +12V при подаден контакт извода Б+ на бобината; някъде от таблото с предпазители; предпазителя на АГУ-то; и др. . Кабела “+12V ГАЗОВ КЛАПАН” трябва да се свърже към извода + на газовият клапан, ако не е възможно да се определи кой е той, то с помоща на пробна лампа може да се намери лампата свети между маса и този извод когато автомобила е на газ. Кабелите се подвеждат и укрепват внимателно в коша на двигателя, обвиват се с PVC лента, Адванс Процесора се укрепва на место където най-малко може да се намокри и след настройка на ъгъла на предварение кутията му се обвива с PVC лента.

Галерия

taiming_advans_procesor_001
taiming_advans_procesor_003
taiming_advans_procesor_002
 

МЕНЮ

 

 

silueta contacto

Адрес: ул. Липа 2

Град: София

Телефон: 0889 114 782 ; 0888 462 348

И-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Бързо запитване