Ламбда монитор

Ламбда монитор

lambda monitor 007

ЛАМБДА МОНИТОРА – е предназначен за работа в автомобили с теснолентови ламбда сензори , или на практика повечето автомобили в експлоатация. Представители на такъв тип ламбда сензори най-често са производство на BOSCH . Принцип на индициране на уреда Индикаторната скала е разделена на три основни зони: LEAN – бедна смес, засветява се със жълт цвят; IDEAL – нормална или оптимална смес, засветява се със зелен цвят; RICH – богата смес, заветява се със червен цвят; В устройството е заложено да индицира състоянието на сместа максимално интуитивно. Ако сместа е в динамична промяна уреда показва съотношението на гориво/въздух чрез засветяване на съответният сегмент по степените на индикаторната скала, което позволява да се проследи степента, скороста и честотата на отработката на сместа. Ако сместа се е установила трайно във един от трите гранични режима /БЕДНА-НОРМАЛНА-БОГАТА/, уреда индицара съответното състояние като засветява сегментите от цялата зона.

 

ЛАМБДА МОНИТОРА може да се ползва за настройка на следните модули в режим бензин или газ:
- TPS /THROTTLE POSITION SENSOR/ за моно инжекциони на бензин. Ако по някаква причина е разбалансиран от заводските настройки TPS потенциометъра на автомобила влияе върху формирането на съотношението на сместа подавана към двигателя. TPS потенциометъра е разположен на дистанционни втулки и може да се измества спрямо оста на дроселовата клапа, заводски този модул е фиксиран и ако по някаква причина е разместен води до затрудняване отработването на подаваната смес от ЕКУ-то, ефекта в такъв случай е, че двигателя не се държи устойчиво в различните режими / празен ход, ускорение, круиз/. Използвайки ЛАМБДА МОНИТОРА може да се намери оптималното положение на TPS, необходимо е да се разхлабят болтовете фиксиращи плочката на TPS, след това при запален и подгрят двигател наблюдавайки ЛАМБДА МОНИТОРА да се подбере положение при което се наблюдава на индикатора нормална смес, при подаване на газ и задържане на педала на газта на по-високи обороти също трябва да се наблюдава информация за нормална смес. Действията – леко завъртане на TPS, установяване на двигателя в режим на празен ход, средни и високи обороти, и наблюдаване на индикатора на ЛАМБДА МОНИТОРА се повтарят до постигането на минимално време за отработка от ЕКУ на нормална смес подавана към двигателя.
- LAMBDA CONTROL за АГУ ламбда контрол системата /Lambda Ecologic System/ e предназначена за автомобили с АГУ с конвенционален изпарител. Тя има за цел да оптимизира подаването на гориво към двигателя. В повечето случаи има предвидена възможност от производителя за оптимална настройка на тази система, но това е допълнително оборудване което не се предоставя на клиента на който е монтиран ламбда контрола. С помощта на ЛАМБДА МОНИТОРА може да се провери работата и настройката на “lambda control“ системата, без да се променя начина на включването/подвързването/ и към двигателя или пречи на нейната работа. Необходимо е при запален и подгрят двигател в режим на газ със включена “lambda control“ да се следи по време на движение или на празен ход индикатора на ЛАМБДА МОНИТОРА. При добре работеща система за “lambda control“ индикатора на прибора трябва да колебае между обогатена и обеднена смес преминавайки през нормална, по време на работа в различните режими на двигателя. Иначе казано “lambda control’ системата трябва да отработва подаването на гориво към двигателя стремейки се винаги да задържи сместа в оптималното съотношение въздух/бензин. Ако това не се случва и МОНИТОРА показва много бедна или много богата смес, то “lambda control“ системата не функционира правилно и е необходима настройка.
- Изпарител на АГУ. Това е може би най-дискутираната тема в средите занимаващи се с АГУ, затова искаме предварително да уточним, че метода който ви предлагаме не претендира да бъде вездесъщ. Това е просто още един начин да се улесни настройката и провери работата на изпарителя за АГУ. Под оптимална настройка на изпарителя трябва да се разбира настройка при която към двигателя се подава достатъчно, но не много повече гориво/газ LPG/ от необходимото, това може да се постигне приблизително чрез уредите за настройка предвидени към изпарителя! Необходимо е при запален и подгрят двигател, с помощта на ЛАМБДА МОНИТОРА, да се постигне чрез настройка на изпарителя и дросела към смесителя, следният режим на работа: при продължителна работа в режим на празен ход и моторна спирачка на двигателя, индикатора на ЛАМБДА МОНИТОРА трябва да показва много бедна – обеднена смес, при продължителна работа в режим ускорение или константно натоварване индикатора трябва да показва много богата – обогатена смес. Веднага трябва да се спомене, че изпарителя е механично устройство което определя подаваното количество гориво априорно на базата на заложени от производителя свойства по механичен път, следейки разликата в налягането при смесителя и атмосферното. Не може да се очаква че едно такова механично устройство може да следи параметрите на двигателя по време на работа, изгорелите газове, положението на педала на газта и т.н. Именно поради тези си особености при инсталирането на ЛАМБДА МОНИТОР на автомобил с АГУ с конвенционален изпарител индикатора на прибора ще показва една от двете крайности много бедна или много богата смес.
Условия за работа на ЛАМБДА МОНИТОРА. За да функционира нормално устройството е необходимо ламбда сензора на автомобила на който ще се монтира да е изправен и в режим, което означава да е подгрят до нормалната си температура на работа минимум 300-400 °C . При разлика от тези условия показанията на ЛАМБДА МОНИТОРА няма да бъдат коректни.
Начин на монтаж на ЛАМБДА МОНИТОРА. Изделието е окомплектовано със захранващи кабели и информационен кабел. Захранващите кабели са маса и +12V. Монтирането се заключава в намиране на удобно и подходящо място на арматурното табло на автомобила и залепяне то на уреда с помоща на двойно залепващата лента намираща се на гърба на уреда. Иформационния кабел се свързва към сигнал информация на ламбда сензора на автомобила по следният начин, изолацията на информационният кабел от ламбда сондата към ЕКУ се срязва без да се реже проводника/жилото/ информационният кабел от ЛАМБДА МОНИТОРА се свързва към проводника/жилото/ и връзката се изолира добре със изолирбанд или термошлаух. Кабела маса се свързва към масата на автомобила, а кабела +12V към +12V контакт така че при подаване на контакт устройството да бъде захранено. При всяко първоначално подаване на захранване към у-вото се засветяват индикаторните светлини показващи съотношението на сместа с цел проверка на изправността на свързване, след което у-вото започва нормалната си работа.

lambda monitor 005

Галерия

lambda_monitor_004
lambda_monitor_001
lambda_monitor_002
lambda_monitor_003

МЕНЮ

 

 

silueta contacto

Адрес: ул. Липа 2

Град: София

Телефон: 0889 114 782 ; 0888 462 348

И-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Бързо запитване